(Nyelv)Tanulásról tanárszemmel

Nyelv + tanulás

Nyelv + tanulás

Hogyan tanuljunk nyelvet könnyen és gyorsan?

Hogyan indulj el a nyelvtanulás útján?

2016. augusztus 15. - Lara Alberti

1471274794.jpg
Mik azok a fázisok, amiken nem árt keresztülmenni,  hogy valóban jól tudjunk egy másik nyelven kommunikálni?

Nézzük meg,  hogy tanultuk meg az anyanyelvünket:

Anyukánk beszélt hozzánk vélhetően rengeteget, hallottuk a nyelvet, de mielőtt megszólaltunk volna, hónapokig csak hallgattuk mi folyik a környezetünkben, de a legfontosabb az volt, hogy

rá voltunk kényszerítve arra, hogy a lehető leghamarabb megtanuljunk beszélni, érthetően kifejezzük magunkat, elérjük azt, amit akarunk. 
 


 

Amikor felnőtként nekiállunk nyelvet tanulni, ezek a folyamatok kicsit máshogy zajlanak, ráadásul minden embernél máshogy.  A felnőttkori tanult nyelvtanulásnak, nyelvtudásnak megvannak a maga pillérjei, melyek optimális esetben egy nagy kerek egészet alkotnak a tanulási folyamat végén.


1471273229.jpg




Ahhoz, hogy elmondhassuk magunkról, hogy jól kommunikálunk egy idegen nyelven, nem árt, ha ezek a pillérek mind megvannak és a legjobb, ha egyik rész sem kisebb a másiknál.  

De miről van szó?


Van néhány dolog amit magadban tisztáznod kell mielőtt nekiállsz tanulni.

Az első és legfontosabb a motiváció.

Miért akarsz megtanuni angolul/spanyolul vagy bármilyen nyelven? Mi a célod az egésszel?

Ha a motivációd gyenge lábakon áll és csak az az egyetlen dolog, hogy az iskolában vagy a munkahelyen megkövetelik, esetleg az, hogy addig nem kapod meg a diplomádat míg nem produkálsz egy középfokú nyelvvizsgát, nos azt kell mondanom, ezek nem mindig biztosítanak elégéséges motivációt ahhoz, hogy minden nap elővedd a könyved, füzeted.

A jó nyelvtanuló motiváció olyan, hogy azt teszi veled, hogy úgy nem telhet el nap, hogy nem foglalkozol a nyelvvel, lázban égsz, hogy egy új szót tanulhass.


1, Mivel az a célod, hogy könnyen és gyorsan megtanulj egy nyelvet, kezdd azzal, hogy megtanulod a 100/200/300 leggyakoribb szót.


Azt hiszem elég közismet, hogy egy átlagos nap egy átlagember hány szót használ magyarul. Nos, ez más nyelvekben is így van. Egy átlag nap -állítólag- egy angol csak 300 szót használ, ezekből fűzi össze a mondatait. Itt van például a 100 leggyakoribb spanyol szó, itt pedig az angol verziója, innen is látod, hogy van benne kötőszó, elöljáró, szám, ige.  Ha megtanulod a legfontosabb 100 szót, már jó úton jársz egy használható nyelvtudás felé. 

2, Itt jöhet egy kis módszertan. Mert hogy tanulod meg ezt  a 100 szót? 


Leülsz a szótárfüzeted fölé és addig ott ülsz, míg nem  mentek a fejedbe? Nemár! Vannak ennél sokkal gyorsabb és érdekesebb, hatékonyabb  módjai a szótanulásnak. Pl. Szókártyák, vagy flash card appok. (Quizlet, Anki)

3, Nézd meg, melyek azok a szavak, amelyek a célnyelven és magyarul is ugyanazok!



Mondanom sem kell, miért. Kapsz egy csomó szót “ingyen”, mindenféle erőfeszítés nélkül.

azonosszavak-1.jpg

4, Nézd meg a nyelvtant!


Nyilván ne azzal kezdd, hogy megveszel minden könyvesboltban beszerezhető nyelvkönyvet vagy nyelvtankönyvet mert az csak távolabb visz a célodtól, mivel nem fogod tudni melyikkel is kezdd, melyik felépítését kövesd. Válassz egyet, vagy nézz egy online oldalt, ahol lehet gyakorolni ingyen. Minden nyelvből van már ilyen, csak keresned kell. Érdemes először a jelen idővel kezdeni, elöljárókkal, egyéb szépségekkel tarkítva a nyelvtanozást és ha már megy a jelen, akkor elővenni a múltat, jövőt feltételest.

5, Kommunikálj írásban!

A Facebookon rengeteg nyelvtanulós csoport és oldal van. Keress egyet ami szimpatikus, csatlakozz nyelvtanuló körökhöz! Vagy mégjobb: ismerkedj a Facebookon! Miért ne ismerkedhetnél olyan emberekkel, akiknek azonos az érdeklődési köre, mint a tiéd és azon a nyelven kommunikálnak, amit te meg szeretnél tanulni?

6, Kommunikálj szóban is!

Keress a lakóhelyeden beszélgetős csoportot, ahol pont azon a nyelven folyik a kommunikáció, amit te tanulsz, vagy ha szereted a nemzetközibb kihívásokat, például a conversation exchange oldalon regisztrálva online beszélhetsz más nyelvtanulókkal, vagy anyanyelviekkel. Remek lehetőság! 


7, Nézz filmeket, hallgass zenét!

Ha zenét hallgatsz azon a nyelven amit szeretnél megtanulni, egyrészt fejleszted a hallás utáni szövegértésedet, másrészt ha még énekelni is megpróbálod a számokat, a kiejtésed és a beszédtempód is fejlődik. Nem egy utolsó szempont azt hiszem :)

Ha filmeket nézel, törekedj arra, hogy abban a dialektusban legyen, amit el szeretnél sajátítani. Tehát, ha spanyolt szeretnél tanulni akkor ne a kubai vagy argentin szlenget nyomatóval kezdd! Lehetőség szeint rövidebb részekre tagolódó sorozat rész legyen, szappanopera, krimi, ilyesmi. Lényeg az, hogy érdekeljen! 
Ilyen filmeket, zenéket a Youtubeon találsz dögivel.


8, Olvass!

Ha olyat olvasol ami érdekel, akkor az leköti a figyelmed, és észrevétlenül növeled a szókincsed, ugyanúgy, mint a filmnézésnél. 
Olvashatsz online is, vehetsz nyelvtanulóknak készült kiadványokat is, midnegy mi az, csak annyi a lényeg, hogy érdekeljen és a célnyelven legyen írva.

A fent leírt lépéseket én párhuzamosan végezném, mert a nyelvtanulás nagyban különbözik a matek, történelem vagy bármelyik más tárgy tanulásától mivel lényegében az összes képességünkre szükség van.

Tehát mégegyszer röviden:
Hallgass, olvass, beszélj,  nyelvtanozz, gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanarszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr6010412692
süti beállítások módosítása