(Nyelv)Tanulásról tanárszemmel

Nyelv + tanulás

Nyelv + tanulás

Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet?

2016. augusztus 04. - Lara Alberti

Ez egy elég gyakori kérdés, jellemzőan az az ember kérdezi, aki a magyaron kívül más nyelven nem beszél. Még.

De úgy őszintén, mit lehet erre válaszolni, ráadásul olyat, hogy igaz is legyen, vállalható is legyen és megnyugtassa az illetőt... Nehéz ügy!

Mert a válasz (majdnem) TELJESEN az adott embertől függ, annak motiváltságától, céljaitól, a rendelkezésre álló idejétől és nem utolsó sorban attól, hogy mennyire jó a memóriája, és persze a nyelvtanártól - ha tanárral tanul.
mindenfejben.jpg

Miért?

Mert nézzünk 2 végletet.

Az egyik Ramón Campayo aki egy memóriarekorder, ő 2 óra alatt tanult meg németül. (Ez teljesen komoly!)
De mi kellett ehhez? 40 év gyakorlás, egy egész addigi életmű és azt bizonyítandó több Guinness rekord. És nyilván ő meg tud jegyezni többszáz szót óránként - úgy, hogy később emlékszik is rá - de tegye fel a kezét, aki hasonló képességekkel rendelkezik. Nem sokan vagyunk ilyenek.
Egyébként a pasinak több könyve is megjelent már arról, hogyan lehet egy hét alatt megtanulni angolul / németül /bármilyen nyelven, illetve arról, hogyan lehet fejleszteni a memóriánkat. (Sajnos a magyar kiadás még várat magára.)

A másik véglet egy olyan ember, aki rettenetesen alulmotivált, semmi kedve nemhogy a nyelvórákra bejárni, de az, hogy otthon "elővegye a nyelvet" akár még az előző posztban tárgyalt módokon.... na, hát az képtelenség. Inkább csinál BÁRMIT, csak nehogy lássa a könyvét, füzetét!

A többség valahol a kettő között van.

 De mégis mitől függ az, mennyi idő alatt tudsz megtanulni egy nyelvet?

  1. Van valami motivációd, célod? 
    Ha van, nagyon jó, ha nincs, sürgősen találj ki valamit, mert ha csak kényszerből kell tanulnod, nem fogod sokra vinni, ráadásul iszonyúan fogsz szenvedni közben és az neked sem és a tanárnak sem jó (bár utóbbiról nem szoktunk beszélni, de tényleg nem jó érzés)

    A célok között is megkülönböztetnék többet:
    - Nyelvvizsga kell a diplomádhoz? Ez jó cél és motiváció, de sok esetben nem elég.
    - Imádod a nyelvet mert olyan szép dallamos? Szuper!
    - Nem tudsz kihagyni egy részt sem a kedvenc szappanoperádból, sorozatodból és szeretnél minden szót, kifejezést megérteni? Nagyon jó!
    - Szerelmes vagy valakibe aki nem beszéli a te nyelvedet? Óh, a legjobb...
    - Azért tanulsz nyelvet mert a suliban abba a csoportba tettek, ráadásul a tanárod egy idióta barom és utál téged? Kellemetlen. :(

    Sorolhatnám reggelig a célokat, motivációkat, lényeg az, hogy LEGYEN VALAMI AMI MOTIVÁL, amivel elérheted a céljaidat és ami miatt hajlandó vagy minden áldott nap leülni és megtanulni az adott anyagot, valamilyen módszerrel megtanulni a szavakat, satöbbi.

    haugyesvagyok-1.jpg

  2. Van időd tanulni?
    Néha az embernek a legkisebb problémája az, hogy meg kell tanulnia egy nyelvet záros határidőn belül.
    Persze sokszor van olyan, hogy az ember tök lelkes, de épp a magánélete romokban hever és csak arra tud gondolni. Ez majd változik.
    Ha viszont naponta rá tudsz szánni  fél órát, akkor az egy év alatt 182 óra. Enyi idő alatt a nulláról el lehet jutni egy A2-es szintre. Nem rossz, és még nem is haltál bele elvileg a tanulásba, ugye? Ha napi egy órát szánsz rá, akkor az már egy B1-es szint egy év alatt, vagyis majdnem középfok. (Vannak módszerek, amikkel gyorsabban lehet haladni, ezeket egy későbbi posztban tárgyalom ki)
    Vagy csak annyi időt szánsz rá, hogy hetente egyszer megcsinálod a leckéd, mondjuk 30 perc alatt? Utánaszámoljunk vagy inkább hanyagoljuk, hogy ebben az esetben akár évtizedekig is koptathatod az iskolapadot. A döntés a tiéd!

  3. Beszélsz már valamilyen nyelvet?
     
    Ha igen, akkor tudod mire számíts, valószínűleg van egy technikád a nyelvtanulásra, sima ügy lesz.
    Ha nincs ilyen és az az utolsó emléked a nyelvtanulásról, hogy a suliban a tanárod szerint béna voltál, nincs nyelvérzéked, akkor van min dolgozni, de tudnod kell: semmi sem lehetetlen, kivétel amit annak gondolsz.

  4. Úgy gondolod meg fogod tanulni a nyelvet?
    Ha igen, akkor gratulálok, meg fogod tanulni egész biztos!
    Ha viszont úgy állsz neki, mint az egyik régi tanítványom: "Áh, úgysem fogok megtanulni spanyolul!" akkor egészen biztos, hogy ha a fejed tetejére állsz és a tanárod meggebed az akarásban, akkor sem fog téged megtanítani semmire. (Vagy igen, de aránytalanul nagy energiabefektetés árán, ami főleg a tanár részéről energiabefektetés, részedről meg inkább egy passzív dolog)

    1470307829-2.jpg
  5. Egy hullámhosszon vagy a tanároddal?
    Elfogadod őt tanárodként vagy nem szimpi és valami bajod van vele, minden szavát lecsekkolod otthon?
    Ha valami nem stimmel, keress másik tanárt. Tényleg!  Van olyan, hogy valamiért nem jöttök ki egymással.

  6. Ha nyelviskolában vagy a suliban tanulsz nyelvet:
    Hányan vagytok egy csoportban? Megfelelő neked a csoportlétszám vagy alig jutsz szóhoz?
    (Ez is egy olyan téma, amiről regényt tudnék írni...)

Összefoglalva: a nyelvtanulás gyorsasága tőled függ: mennyire vagy elszánt, mennyire akarod a dolgot, mennyi időt vagy hajlandó erre fordítani, mennyire hiszed el magadról azt, hogy te márpedig megtanulsz egy nyelvet, van-e nyelvtanulós tapasztalatod (kialakult stratégiád).


"A Közös Európai Referenciakeret a nyelvtanulókat három nagy csoportba sorolja, amelyeket hat szintre lehet bontani:

A Alapszintű nyelvhasználó (Basic User)
A1 Minimumszint (Breakthrough)
A2 Alapszint (Waystage)
B Önálló nyelvhasználó (Independent User)
B1 Küszöbszint (Threshold)
B2 Középszint (Vantage)
C Mesterfokú nyelvhasználó (Proficient User)
C1 Haladó (Effective Operational Proficiency)
C2 Mesterfok (Mastery)"

(Wikipédiából)

Itt  megtalálod,  hogy az EU hogy gondolja a szinteket, illetve a szint eléréséhez szükséges időt. Hozzáteszem, hogy tök jó, hogy ők valahogy kigondolták a dolgot, szuper, hogy leírták, de szerintem a nyelvtanulás "föntről szabályozása" pont olyan, mintha azt mondanánk, hogy a cipőboltok mától csak 39-es cipőt árulnak mert az az átlag lábnagyság. :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtanarszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr88932522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: I. István a magyar történelem első bolsevikja 2016.08.06. 15:07:50

I. István véreskezű király, azaz Vajk volt a magyar történelem első magánvagyonok államosítását végrehajtó bolsevikja, a múltat végképp eltörölni szellemében. E külföldi seregek segítségével hatalomra került király adta oda önként a Bécsi medencét, (...
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása